Óvoda

 ovoda

Cserszegtomaji Pipacs Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde
Címe: 8372 Cserszegtomaj, Iskola u. 17.
Telefonszáma: 06-83-330-166
E-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
OM azonosító: 202302

Az óvoda vezetője: Szalai Klára
Mobiltelefonszáma: 06-30-8253118
Óvodavezető helyettes: Koroncz Katalin
Mobiltelefonszáma: 06-30-3061428

 

A gyermekek a szeretetben fejlődnek a legjobban. A gyökerek persze nem látszanak, de tudod azok tartják a fát.” - görög költő

 

A 120 férőhelyes óvodában 11 óvodapedagógus, 5 dajka, 1 gondozónő, 1 pedagógiai asszisztens és 1 konyhai kisegítő foglalkozik a községből és vidékről érkező gyermekekkel. A gyönyörű, tágas és igényesen kialakított-felújított épületben minden adott ahhoz, hogy az óvodások derűs, tartalmas napokat tölthessenek el.

Óvodánk 5 csoporttal működik, családias légkörű, jól felszerelt termekben, homogén/életkor szerint osztott és heterogén/vegyes életkorú csoportokban, folyamatos napirend keretén belül töltik napjaikat a gyermekek. A vegyes csoportban lehetővé válik testvérek, ismerős gyermekek együttnevelésére, gondozására. Egyik csoportunk óvodai-bölcsődei csoport, így 5 bölcsődés korosztályú gyermeket is tudunk fogadni.

A kialakított szabály- és szokásrendszer segít abban, hogy a gyermekek biztonságban, jól érezhessék magukat, és életkoruknak megfelelően fejlődhessenek. A szülők és a gyermekek szeretetteljes odafordulást tapasztalhatnak az óvodában dolgozó valamennyi felnőttől.

Külső és belső óvodaképünkre a természetes anyagok harmóniája jellemző. Az épülethez tágas, füves udvar tartozik fákkal, bokrokkal, díszcserjékkel, virágoskerttel ellátva. Az udvari játszóeszközök fából készültek.

Intézményünkben az óvodai nevelés a Néphagyományőrző Óvodai Program alapján történik. Az ősi kultúra hagyományrendszere beépül, és nagy hangsúlyt kap, s eszerint tervezzük és szervezzük mindennapjainkat.

Nevelési rendszerünk középpontjába a gyermeket és a vele foglalkozó óvodapedagógust állítjuk. Az óvodások tevékeny mindennapjai biztonságot nyújtó feltételrendszerben, barátságos, meleg, szeretetteljes légkörben valósul meg. Az óvodai és a családi nevelés összhangját a nyitottság és a bizalom elemeire építjük.

A leglényegesebb gyermeki tevékenységnek az elmélyült játékot tartjuk. A mondókák, mesék, versek, dalok átszövik az óvoda mindennapi életét, játékos formában ismerkedhetnek a matematikával, megfigyelhetik környezetünk változásait, a természet szépségeit. Változatos eszközök használatával fejlődhet kézügyességük, kreativitásuk. A mozgásos foglalkozások megszervezése során lehetőség van  tornaszoba használatára. Jó idő esetén a tágas, esztétikus udvaron és a környék szépségeit felfedező sétákon tesszük lehetővé a friss levegőn való tartózkodást, az egészséges életmódra nevelést, a gyermekek mozgásigényének biztosítását.

Rendszeresen látogatjuk a Balaton Színház által szervezett színházi előadásokat, valamint színvonalas vendég előadókat hívunk óvodánkba: báb és zenés műsorokat láthatunk - hallhatunk. Szeretünk kirándulni, múzeumokat látogatni.

Azokkal a gyerekekkel, akik valamilyen területen kissé lemaradtak, gyógypedagógus és (gyógy)logopédus foglalkozik egyénileg, emellett logopédus és fejlesztőpedagógus heti rendszerességgel segíti az óvodapedagógusok munkáját.

Tehetséges és érdeklődő gyermekeink részére különböző szakköröket biztosítunk: DELACATO-torna, Bozsik-foci, néptánc, mozgásfejlesztő torna, klasszikus balett, judo, ovis-angol, sakk, óvodai hittan-katolikus, óvodai hittan-református.

Védőnő látogatja rendszeresen az intézményt, s vizsgálja a gyermekeket. Gyermekvédelmi felelős konzultál a Családsegítő Szolgálat munkatársaival.

Nevelési programunk megírásakor tehát a fő hangsúlyt a néphagyományőrzés kapta, mellette kiemelten kezeljük az egészséges életmódra nevelést és a környezettudatos magatartásra nevelést.

Az egészséges életmódra neveléssel kapcsolatos programok, tevékenységek terve: „zöldnapok” beiktatása, folyadékszükséglet kielégítése, sok mozgás, futás, edzés, kirándulás, séta tervezése, olyan szülői értekezletek szervezése, ahol szakemberek tartanak felvilágosítást különböző témakörökben a szülők részére.

A környezettudatos magatartásra neveléssel kapcsolatos programok, tevékenységek terve: fáradt elem, kupakok, elektronikai hulladék, papír gyűjtése, „Madárbarát” kert kialakítása, csatlakozás a „Zöld Óvoda” programhoz. Az óvoda udvarán virágoskerteket, komposztot alakítunk ki, hogy a gyermekek tevékenyen is részt vehessenek a program megvalósításában.

Mottónk: szeresd, óvd, védd a környezetedet!

 

Néphagyományőrzés, az óvodai ünnepek, programok terve:
Szeptember - szüreti felvonulás
Október – idősek napja
Október 23. – nemzeti ünnep
November – mindenszentek napja/halottak napja
November – Márton napja
December - adventi műhely, adventi játszóház
December – Mikulástúra
December - Lucázás
December – karácsonyvárás
December – Falukarácsony
Február – farsangi mulatság
Február – télbúcsúztató – kiszebáb égetés
Március – nemzeti ünnep
Március – Pacsirta gyermekdal fesztivál
Április – mesemondó délelőtt
Április – húsvét előtti játszóház
Április – nyuszi várás
Április – Falunap
Április – májusfa állítás
Május – anyák napja
Május - Kihívás napja
Május – családi nap – gyermeknap – májusfa kitáncolás
Június – pünkösdölés
Június – nagycsoportosok búcsúztatása
Június – pizsamaparti
Június – év végi nagykirándulás szülőkkel

 Nagyon sok szeretettel várunk óvodánkba minden kedves érdeklődőt!

Szalai Klára  óvodavezető