Teadélután - „Elsősegély Mindenkinek”


„A legrosszabb újraélesztés is több, mint a semmi! Ebben egyetlen egy dolgot lehet elrontani, ha nem csináljuk.”

2024. április 8-án hétfőn délután Teaházi programsorozatunk keretében Tóth Gábor, a Keszthelyi Mentőállomás mentőtisztje tartott előadást a Kultúrházban.

 

 

A programsorozat 2 évvel ezelőtt vette kezdetét, azzal a céllal, hogy megismerjük a körülöttünk lévő értékeket, embereket, tájékozódjunk a bennünket leginkább foglalkoztató kérdéseket illetően. Az egészségügy mindig is érdekelt bennünket, pláne ha módunk van rá, hogy segítsünk másokon akár csak egy kis tudás elsajátításával is. Tudom az az idő, ami mindenkinek kevés van, sokszor legyintünk csak rá, hogy á ez sem fér bele, majd lesz más aki segít, de mi van akkor ha csak én vagyok ott egyedül, amikor egy ember élete függhet attól, hogy rögtön cselekszem-e vagy tétovázok, hogy tudom-e mit tegyek? Az életünk egyszeri és megismételhetetlen, nincs annál nagyobb tudás, bátorság, mint amikor életet menthetünk. E délután erről szólt.
Tóth Gábor előadásával sok ismeretet sajátíthattunk el.
Az első betegség amiről beszélni szeretnék az epilepsziás görcsroham. Az epilepsziáról azt kell tudni, hogy két fajta betegségtípus létezik. Vannak olyan betegek, akik megérzik az epilepszia jöttét, és ekkor ők lefekszenek, leülnek és olyan pozícióba hozzák magukat hogy maguknak, se másoknak ne okozzanak gondot. Viszont vannak olyan betegek is, és ők vannak döntő többségben, akik nem érzik meg az epilepsziás görcsrohamot. Ők magukban és másokban is sérülést tudnak okozni. A görcsroham során a beteg elveszíti az eszméletét, felhúzza a kezét, kinyújtja a lábát, a fejét elfordítja valamelyik irányba és egy ordító, visító hangot ad ki. Ez nagyjából 3 másodpercig szokott tartani, ez a megfeszülés időszaka. Ezt követően elkezdődik a görcsroham, mely során szintén felhúzott kézzel, kinyújtott lábbal nagy mozgásokat, rángató tevékenységet végez a beteg. Ez a görcsroham valakinél rövidebb, valakinél hosszabb ideig tart. Van olyan beteg akinél 10-15 percig tart csak a gyors mozgás, de van akinél 3-4 percig is eltarthat folyamatosan ez a görcsroham. A görcsroham alatt a beteg nem tud levegőt venni, nem jut oxigénhez. Emiatt láthatjuk hogy az arca, szája, orra elkezd kékes-lilás színűvé változni. Oxigénhiányos állapotba kerül. Amikor lezajlik a görcsroham része, a beteg elkezd levegőt venni, ennek hallható és látható jelei is lesznek, hiszen fújtató légzéssel fog feküdni tovább. Hiába szólunk hozzá, ő nem fog reagálni. Ezt az állapotot úgy hívják, hogy eszméletlenség, tehát akinek van légzése, van keringése, de a külvilág ingereire nem képes reagálni. Van akinél rövidebb és van akinél hosszabb ideig tart az eszméletlenség állapota, van akinél akár 30-40 percig is elhúzódhat. Ezt követően el kezd a beteg magához térni. Ekkor sok esetben kicsit zavartan viselkednek, majd egyre jobban tisztul ki a tudatuk és egyre inkább együttműködővé válnak.
Hogyan tudunk segíteni a görcsös rohamnál? Úgy hogy a beteg fejére vigyázunk. A rángatózás során beverheti a fejét a földbe, mely koponyasérülést is okozhat számára, ezért védjük a fejét, tegyük a kezünket a feje alá vagy valamilyen puha dolgot, kabátot, pulcsit, tegyünk a alá, így a koponyasérüléstől meg tudjuk védeni.
Mit nem szabad csinálni? A kezét, lábát lefogni nem szabad. A rángatózás során egy lefogott beteg izomszakadást, csonttörést is tud szenvedni. Nem szabad a szájába semmit rakni, mint például fakanalat, hiszen ezzel sérülést okozhatunk, fogát is kiverhetjük, meg lehet sérteni a száját, sőt ha ezt a tárgyat összerágja akkor ez bekerülhet a légutaiba és fulladáshoz vezethet. A szájat tehát hagyjuk békén! Védjük a fejét, amíg a görcsroham zajlik. Ha annak vége, befejeződik a rángatózás és a betegünk az eszméletlenség fázisába kerül, akkor nagyon fontos, hogy a beteget fordítsuk át az oldalára. Azzal hogy elfordítjuk az oldalára és a fejét picit lefelé fordítjuk és a száját kinyitjuk, ezzel azt érjük el, hogy a betegnek szabad légutat biztosítunk. A szájában lévő nyelv súlyánál fogva kifelé fog csúszni, így az nem fogja elzárni a levegő útját. Illetve ha bármilyen váladék termelődne a betegben, akkor hányadék, vér, vagy bármi akkor ez onnét szépen ki tud folyni, és nem fogja a beteg a tüdejébe beszívni. Tehát nagyon fontos, hogy eszméletlen állapotban a betegünk mindig egy oldal fekvésben legyen és az arca a föld felé legyen!

Az epilepsziás betegek ebben az eszméletlenségi állapotban szoktak sajnos meghalni. Nem azért mert az epilepsziás roham olyan borzasztóan veszélyes, bár nagyon ijesztő állapot tud lenni, ám ami rájuk veszélyes az a roham utáni eszméletlenség és az is azért mert meg tudnak fulladni. Éppen ezért kell oldalra fordítani egészen addig amíg nem kezd el magához térni. Amikor már kinyitja a szemét, elkezd beszélni akkor már olyan pozícióba kerülhet amilyenbe szeretne. Hívjunk hozzá mindig mentőt, mert nem tudjuk, hogy magát az epilepsziát, a görcsrohamot nem fogja-e követni még egy, hiszen előfordulnak halmozott görcsrohamok is, amely azt jelenti, hogy a beteg az eszméletlenség fázisából nem tud kijönni, amit aztán újra egy görcsroham követhet. Ez egy életet veszélyeztető állapot. Sajnos súlyos neurológiai problémák vannak ennek a hátterében.

Mellkasi fájdalom vagy mellkasi problémák
Sok esetben megyünk ki mellkasi fájdalmat érző betegekhez. Azt szokták mondani a betegek, hogy olyan mintha ülne valaki a mellkasán. Ez a fájdalom kisugárzik a bal vállra, a kézre, egészen a gyűrűs kisujj irányába. Nők esetében ez döntő többségben a gyomorszáj irányába sugárzik ki. A fájdalom mellett verejtékezés, hányinger esetlegesen hányás is társul, illetve nehéz légzés és akár halálfélelemmel is járhat. Ha ilyet észlelünk valakinél, akkor jusson eszünkbe, hogy ez egy szív eredetű probléma lehet, ami a szívinfarktus kapuja, kezdeti időszaka. Kezeljük ezt komolyan és vigyázzunk a betegünkre. Mit kell tennünk ebben az esetben?  Nagyon fontos, hogyha valaki ilyet érez, akkor őt nyugalomba kell helyezni, mely ülő vagy félig ülő helyzet legyen. Sosem fektetjük le a beteget, hiszen úgy az állapota még rosszabbá válhat. Ha ágyban fekszik, akkor minél több párnát tegyünk a feje alá, mellyel egy félig ülő pozícióba hozzuk a beteget. A beteg nem mozoghat ettől kezdve, mert minden egyes mozgás olyan ritmuszavarnak a kialakulását okozhatja, amibe bele is halhat, ezért a mozgástól szigorúan védenünk kell! Még a mosdóba se engedjük ki, vigyünk neki lavórt ha kell. Második nagyon fontos feladat, hogy hívjunk mentőt! Mondjuk el, hogy mellkasi fájdalommal küzdő beteghez hívjuk a mentőt. Amíg várjuk a mentőt, nagyon fontos, hogy próbáljuk meg a beteg körül egy jól körbejárható helyet kialakítani. Erre azért van szükség, mert a betegnél bármikor kialakulhat egy keringés összeomlás, melybe akár bele is halhat, ezért készüljünk fel lelkileg is és fizikailag is, hogy ha kell, neki tudjunk állni az Ő újraélesztésének. Ez a ritmuszavar, ami az infarktusos betegre a legnagyobb veszélyt hozza, ez az úgynevezett fibrillációs ritmuszavar. Ez nem összekeverendő a pitvarfibrilációval, ami szintén nem jó betegség, de az nem halálos. A kamrafibriláció sokkal veszélyesebb. Ez a fibrilláció azt jelenti, hogy a szívünk normális esetben egy 60-as, 80-as frekvencián összehúzódik és préseli ki magából a vért, míg ennél a fibrilációnál 260-as frekvenciával rezeg. Nem tudja magából kinyomni a vért és rezgő mozgást végez a szív. Ez annak köszönhető, hogy a szívben egy elektromos vihar zajlik. Ennek a viharnak a megszüntetésére alkalmas a fél automata defibrillátor készülék, mely az újraélesztések során egy fontos eszköze az újraélesztésnek.

Nagyon sok helyen találhatók már ilyen eszközök, bevásárló központokban, közintézményekben. Azt kell róluk tudni, hogy nagy százalékban hozzájárulnak a sikeres újraélesztéshez. Ez annak köszönhető, hogy gyorsan megszünteti a rezgést a szívben és a szív újraindulása jóval nagyobb, mint egy sima újraélesztésnél. E készülékek Magyarországon magyar nyelvűek, olyan szoftver van rajtuk, ami magyar nyelvű tanácsokat ad és egyértelműen utasítja az elsősegélynyújtót, hogy mit kell tennie az adott esetben. Könnyű és egyszerű használni, csak figyelni kell mit mond a készülék. Általában a fedél felnyitásakor az eszközök bekapcsolnak. Ha felnyitottuk az eszközt akkor bekapcsol és innét kezdve egyértelmű utasításokat ad számunkra. Mi az első amit mondani fog? Vegye elő a csomagolást és tépje fel! Ekkor feltépjük az elektródák csomagolását és ekkor látni fogunk egy elektródapárt. Látszik rajta egy emberi test sémás rajza, amin mutatja, hová kell azokat felragasztani. Az egyiket a mellkas jobb oldalára, nagyjából a kulcscsont alá kell ragasztani, a másik elektródát pedig a mellkas bal oldalán, nagyjából mell alá kell felragasztanunk.  Ha egy elektródán mind a két felragasztási pont szerepel, akkor bármelyiket bárhová fel lehet ragasztani. Ha csak az egyik szerepel rajta, például csak a jobb oldali, akkor azt az elektródát csak jobb oldalra rakhatjuk fel. Figyelni kell, ha nedves a beteg bőre, mert például vízből húzták ki éppen, akkor töröljük szárazra. Fontos az is, ha szőrös a beteg mellkasa akkor azt jó alaposan nyomjuk rá, simítsuk rá a tappancsokat. Arra kell még figyelni, hogy nők esetén magára a mellre ne rakjuk rá, hanem a mell fölé vagy alá történjen a felragasztás. Ha felragasztottuk a tappancsokat, a gép érzékelni fogja, és azt fogja nekünk mondani, hogy analízis folyik és senki ne érjen a beteghez. Ilyenkor a készülék megvizsgálja milyen problémája van a betegnek és ő eldönti, hogy kell-e elektromos áramütést alkalmaznia. Ha azt mondja, hogy sokk javasolt, akkor az elektromos áramütés indokolt. Ekkor mindenkit a beteg körül el kell küldeni, hogy senki ne érjen hozzá. Amikor ráhelyeztük az elektródákat, megnyomjuk a szívecskés gombot, mely során a beteg egy áramütést fog szenvedni, ennek hatására valószínűleg a szíve újra fog indulni. Az áramütés ugyanúgy néz ki, mint a filmekben, van egy összerándulása a betegnek, melyet követően tovább kell folytatnunk a mellkas kompressziót. Két perc után újra szólni fog a készülék, mely szerint analízis folyik senki ne érjen a beteghez. Ekkor abbahagyjuk az újraélesztést és várunk mit mond az eszköz. Ha most is azt mondja, hogy sokk javasolt, akkor újra kérünk mindenkit hogy menjen arrébb a betegtől és utána megnyomjuk a sokk gombot. Megint 2 percig folytatjuk az újraélesztést, amíg a gép újra szólni fog hogy analízis végez. Ha azt mondja, hogy sokk nem javasolta, akkor mondani fogja, hogy ellenőrizzük a beteg légzését, amennyiben nem tapasztal légzést, folytassa tovább az újraélesztést. Ha visszatér a légzés, akkor sikeres újraélesztésen vagyunk túl.
Fulladások, légzési akadályok
Ha valakinek idegen tárgy kerül a szájába, és nem a nyelőcsövén keresztül a gyomrába fog menni, hanem a légcsőbe kerül és a tüdő irányába indul el, akkor az egy elzáródást tud létrehozni, mely teljesen vagy részlegesen el tudja zárni a levegőnek az útját. Azt hogy valakinek részlegesen vagy teljesen zárja el annak különböző tüneteti vannak. A részleges elzáródásnál a beteg tud beszélni, köhögni, a teljes elzáródás van akkor a beteg se beszélni, se köhögni nem tud, csak fogja a torkát és csak próbál beszélni. Mit tegyünk, ha ilyet észlelünk? Ha valaki félrenyelt valamit, az első és legfontosabb dolog, hogyha a beteg tud köhögni, akkor próbáljuk erre a köhögésre biztatni. Ha ez nem sikeres, a beteg kezd elfáradni vagy teljes elzáródást észlelünk nála, akkor különböző fogásokkal kell neki segíteni. Az egyik ilyen dolog a hátba ütés. Meg kell kérni a beteget, hogy egy kicsit dőljön előre, az egyik kezünkkel támasszuk meg a mellkasát, legyen ellenhatás és a másik kezünk kéztői részével a két lapocka közötti részt határozottan, viszonylag erősen kell ütést gyakorolnunk. Figyeljünk, hogy ütés hatására az idegen test kijött-e. Ha nem az ütést megismételjük ötször. Ha ötödik ütésnél sem sikerült az idegen tárgynak távoznia, akkor úgynevezett Heimlich -féle fogást kell alkalmaznunk.

 

A beteg mögé állva, átnyúlunk a beteg hóna alatt, megkeressük a szegycsont végét, megkeressük a köldökét és a szegycsont és a köldök közötti távolságot körülbelül megfelezve, ökölbe szorított kezünkkel, hüvelykujjat befelé fordítva rátesszük a kimért helyre az ökölbe szorított kezünket, majd a másik kezünkkel ráfogva egy felfelé történő rántást fogunk végezni. Az a lényeg, hogy befelé és felfelé fogjuk húzni a kezünket, ezzel a rekeszizmot felnyomjuk a tüdőbe és a tüdőben lévő levegő nyomása meg fog emelkedni és az ki akar valahol menni. Ott megy ki, ahol bejött. Ezzel az idegen testet, ami az útjában volt kilökheti. Ezt a Heimlich-féle fogást szintén ötször ismételhetjük meg. Ha akkor sem távozik el az idegen test, akkor ismételten hátba ütést kell végezni addig amíg az idegen test el nem távozik. Ezt a fogást 1 éves kor alatt nem szabad alkalmazni. Ami csecsemőknél alkalmazható ilyen probléma esetén, hogy ráfektetjük az alkarunkra, hogy az arca lefelé nézzen, a gyermek fejét a kezünkkel tartjuk, a föld irányába lefelé engedjük a fejét és a hátára mért ütésekkel próbáljuk meg ezt az idegen testet kimozdítani. Ha az öt darab hátba ütés nem hatásos, megfordítjuk a gyermeket, hogy szemben legyen velünk, a két mellbimbót összekötő vonal magasságában rátesszük a szegycsontjára a két ujjunkat és egy lökő jellegű mozdulatokkal próbáljuk meg kimozdítani az idegen testet. Ezt is ötször fogjuk végezni. Ha gyermekek szájából kézzel szeretnénk kivenni az idegen testet, ez előfordul, hogy sikeres és mindenki nagyon boldog, viszont ez egy kétélű fegyver. Sokszor ugyanis nem sikerül és inkább lefelé toljuk ezt az idegen testet. A gyermek szájának a nyílása ugyanis nagyon pici, egy felnőtt ujja teljesen el tudja zárni azt, ezért szinte csak lefelé tudom tolni a testet, így még rosszabb helyzetbe hozom a gyermeket. A szájba való benyúlást, ezért nem tanácsolom kisgyermekek esetén, hiszen még sérülést is tudunk okozni akár a körmünkkel.

Anafilaxia – Allergia
A szerveztünk megbolondulása miatt jön létre. A szervezünk túlreagálja egy idegen anyaggal szembeni kapcsolatát. Leggyakrabban rovarcsípésekre szoktunk allergiásak lenni, de előfordulnak ételallergiák, vegyszerekre, gyógyszerekre is lehetünk allergiásak.  
Ha valakit megcsíp egy méhecske vagy más rovar akkor a helye bedagad, ez még teljesen normális reakció. Problémáról akkor beszélünk, ha a csípéstől számított 30-40 percen belül a betegnek tünetei vannak. Ezek a tünetetek lehetnek a bőrön lévő elváltozások, piros hólyagok, kiütések, melyek eléggé viszketnek. Úgy is hívják, hogy csalán kiütés. Ezek gyorsan a csípéstől számítva pár perc alatt elkezdhetnek megjelenni a testen, no ilyenkor már baj van. Ha a bőr reakció mellett kialakulnak hasi fájdalmak, hányinger, hányás, hasmenés, a beteg verejtékezik, gyengének érzi magát, esetlegesen elájul vagy csak a határán van, ez már súlyos allergiás reakcióra utal. Ha ekkor elveszíti az eszméletét le is állhat a keringés. Ezt még színezi, hogy a beteg gége duzzanatot is szerezhet, így fulladáshoz is vezethet. Súlyos esetben akár 20 perc alatt a keringés összeomolhat.
Ez nem úgy történik, hogy engem 10-szer megcsípett a méhe és ezáltal nekem nem lesz semmi bajom tőle 11-szerre sem. A szervezetben bármikor ki tud alakulni egy ilyen allergiás reakció, ami független attól hogy engem hányszor csípett meg a darázs. Egy dolog biztos, hogy az első csípés után nincsen allergia. A többi csípés során viszont bármikor, bárkinél ez kialakulhat. Amit ekkor tennünk kell, ha bárkit megcsíp a darázs, akkor ők az elkövetkezendő 30-40 percben ne legyenek egyedül, hiszen a tünetek viszonylag gyorsan beindulhatnak és gyorsan a beteg állapota romolhat. Ha látjuk, hogy a beteg vakaródzik, húzzuk fel a pólóját és ha látjuk, hogy vöröses kiütések vannak rajta akkor itt számíthatunk arra, hogy ez egy komoly allergiás reakció. Mit tegyünk ebben az esetben?
Hívjuk gyorsan mentőt a 112-es telefonszámon, mondjuk hogy egy feltételezett allergiás reakcióval állunk szemben. A mentő megérkezéséig a beteg mellett kell maradnunk, hiszen segítenünk kell neki.  Amit lehet tenni, hogy a beteget lefektetjük óvatosan a földre és a lába alá teszünk egy széket. Ezt sokk fektetésnek hívják, melynek az a lényege, hogy a lábban lévő vért a létfontosságú szervek felé tudjuk terelni, mint a tüdő, szív, az agy, ezáltal a keringés összeomlást tudjuk lassítani. Ezenkívül még van egy Epipen injekció, amit vannak betegek, akik már maguknál is hordják.

Fontos, hogy magát a kalciumot ne használjuk! A kalcium nem segít az allergiás betegek ellátásában, inkább árt. Úgy árt, hogy időt veszítünk és senkinek az életét nem menti meg. Egyébként az egész világban csak mi magyarok használtunk kalciumot az allergiára, de próbáljuk ezt orvosolni, hogy felejtsék el az emberek, mert csak árthat ebben az esetben. Azokat a betegeket, akiket Anafilaxia betegséggel vittek kórházba, azoknak felajánlják az Epipen injekció beszerzését. Ez egy adrenalin hatású injekció, ami azt jelenti, hogy a szervezet vérkeringésének fokozását tudja létrehozni, ez nem játék. Nagyon komoly gyógyszer, komoly hatása van a szervezetre. Ez igazából egy lórúgás, ami azt jelenti, hogy ha ezt egy egészséges embernek adnák be, akkor a szívműködése az 140-160-ra felgyorsulna és a vérnyomásunk pedig 200-230-as vérnyomást érne el, ezért ezeknek az eszközöknek a használata nagy odafigyelést, tapasztalatot igényel. Mit kell tudnunk róla? Egy műanyag tokban van becsomagolva. Ezt ha felnyitjuk akkor az eszközt a kezünkbe vehetjük, melynek van egy narancssárga vége és van egy kék színű kupakja. A kék színű kupak kihúzásával aktiváljuk magát az eszközt, azaz ez egy rekeszként működik. A narancssárga végét fogjuk a beteg combjának elülső feléhez tartani. Természetesen ha mód van rá, vegyük le a nadrágot róla, egyébként átmegy rajta csak nem kellemes, ha elhajlik a tű esetleg. A combjától nagyjából 10-15 centiméter távolságról határozottan nyomjuk neki, fogunk hallani egy kattanást, ez azt jelenti, hogy a tűt elindította az eszköz, bele fog menni a betegbe a tű és be fogja fecskendezni a gyógyszert. Fontos, hogy amikor neki nyomjuk, tartsuk is ott legalább 10-15 másodpercig. Majd elvesszük és várjuk a mentőt. Háziorvos, bőrgyógyász is felírhatja ezt számunkra.


Keringés összeomlás Újraélesztés
Ha valaki meghal, akkor a keringés és a légzés összeomlásának pillanata az egy 0. perc. Onnantól számolunk és a beteg elindul egy folyosón. Ezt úgy kell elképelni, hogy a 0. perctől a 10. percig tart, melyet a klinikai halál állapotának hívunk. Én úgy szeretem hívni, hogy visszafordítható halál állapota. Ebben a 10 perceben az történik a beteggel, hogy nincsen légzése, keringése, és az agya nem kap vért. Ilyenkor az idegsejtek kikapcsolják magukat. És a beteg elveszíti az eszméletét, az agyi tevékenysége megáll. Az idegsejtek nem kapnak vért, oxigént, nem érzik jól magukat, egyre rosszabbul vannak és ahogyan időben ebben a 10 percben előre haladunk egyre inkább mennek tönkre az idegsejtek. Elkezd az agy felbomlani és az idegsejtek elpusztulni. A 10 perc utáni időszaknál már visszafordíthatatlan a folyamat, azaz biológiai halál állapota következik be, a beteg agyhalált szenved, az agya teljesen tönkremegy. Az első 10 perc nagyon fontos időszak és a keringés összeomlást szenvedett betegnek a további sorsát ez határozza meg. Minél hamarabb, minél gyorsabban, minél komolyabb és minél jobb minőségű újraélesztést kell ebben a 10 percben a betegnek kapnia. Minél hamarabb a 0 perchez, annál nagyobb eséllyel tudjuk ezt az állapotot megszüntetni, megállítani illetve esélyt adni a betegnek. Nagyjából 1 perc alatt 10% esélyt veszít az ember az újraélesztés nélküli helyzetben. Azaz minden egyes perc 10% veszteséget jelent arra, hogy ő visszatérjen és az agya ezt kibírja. Ezért fontos, hogy minél gyorsabban elkezdjük az újraélesztést és jó legyen a minősége. El kell kezdeni, ez a legfontosabb!
A legrosszabb újraélesztés is több, mint a semmi!

Ebben egyetlen egy dolgot lehet elrontani, ha nem csináljuk. Annál nagyobb problémát nem lehet csinálni, minthogy egy halott embert nem próbálok meg újraéleszteni, nem adjuk meg neki az esélyt. Ha el is törik a bordája, ha éltben marad, majd meggyógyul később.
Újraélesztés:
Ha azt látjuk, hogy valaki összeesett és ott fekszik a járdán, akkor megállunk mellette és először megnézzük, hogy mi magunk biztonságban vagyunk-e. A helyszínt tegyük biztonságosság, ha kell. Majd közelebb megyünk a beteghez és megszólítjuk: Jó napot, Halló! Segíthetek? Figyeljük, hogy erre van e valamilyen reakció. Amennyiben nem válaszol, akkor letérdelünk mellé és óvatosan megrázzuk a vállánál fogva, közben beszélünk hozzá.

Ha erre sincsen válasz, akkor itt már baj lehet. Szólok valakinek hogy segítsen, aki hívja a mentőt is. Két lehetőség van az egyik hogy meghalt a beteg a másik hogy eszméletlen. Ezt kell külön választanom. Ezt úgy tudom csinálni, hogy a beteg fejét óvatosan hátrabillentem és a kezemmel megtartva ebben a pozícióban odateszem a fülemet a beteg orrához, szájához és nézem a mellkasának a kitérését 10 másodpercig. Fontos a 10 másodperc. Ha 10 másodpercig a beteg nem vett levegőt, akkor a betegem meghalt és újraélesztést kell nála végeznem. Ha 10 másodperc alatt azt tapasztalom, hogy a betegnek 2-3 légvétele volt, akkor ő életben van. Csak eszméletlen állapotba került. Akkor őt oldalra kell fordítanom, ez segít s számára. Ha csak egy légvételt tapasztaltam, akkor a beteg meghalt és újra kell élesztenem. Tehát 0 vagy 1 légvétel a beteg halott, 2 vagy annál több légvétel a beteg eszméletlen, ezért oldalra fordítom.
Ha nincs légzés, akkor szólok a segítőmnek, hogy hívja a 112 számot és mondja, hogy felnőtt újraélesztéhez kérünk segítséget, mentőt. A beteg mellkasát közben szabaddá teszem és a szegycsont középső, alsó harmadára helyzeetm a azt a kezemet, amelyik az írástudó, a kéztő részét ráhelyzem a mellkas közepére és rátesszük a szegycsontra. Másik kezünknek az ujjait közé kulcsoljuk , kis terpeszbe térdelünk és a fontos hogy a könyökünk ki legyen nyújtva és el kell kezdenünk a mellkas kompressziót, ami azt jelenti hogy a beteg mellkasát lenyomjuk 5 centiméter mélyen. Egy perc alatt körülbelül 100-110-szer kell lenyomnunk a mellkast. Úgy tudunk egy ilyen ritmust létrehozni, hogy számolunk és ezzel adunk egy ütemet. 30 darab mellkas kompressziót végzünk, majd megnézzük mi történik. Ha megtörtént a 30 darab mellkas kompressziós két lehetőség van. Az egyik, hogy a betegnek kettő darab befújást fogunk végezni. Ehhez a beteg fejét hátrabillentem, száját bezárom, veszek egy közepesen mély levegőt és a beteg orrán keresztül befújom. Befújok egyet, elveszem a számat, majd újra levegőt veszek és újra befújok egyet. Utánna amilyen gyorsan tudom újra folytatom a mellkas kompressziót. Ez az egyik lehetőség. A másik lehetőség, hogy nem fújok be a betegbe levegőt, hanem csak a mellkas kompressziót végzem folyamatosan amíg a mentő meg nem érkezik vagy a beteg valamilyen változást nem mutat. Mind a kettő újraélesztési folyamat elfogadott. Ami fontos, hogy ezt mindig kemény alapon végezzük, tehát ágyban nem végzünk mellkas kompressziót.  Ha van segítőnk akkor érdemes a mellkas kompressziót végző személyeket cserélgetni legalább 2 percenként. Fontos tehát hogy folyamatos legyen.

Az újraéleszést a hallgatóság is kipróbálta.

Sok tapasztalatot szereztünk e délutánon, mely során remélhetőleg kis csapatunk, ha betegséggel találkozik tud majd segíteni.

 Írta: Süliné Elekes Éva

Képek: Horváth György