XIII. Műszak (Művészek Szabad Alkotó Közössége) Cserszegtomajon

 

„Törékeny természetben, törékeny emberiség”

„Ezen az öreg földgolyón élünk, de vajon mennyire vagyunk képesek befogadni ezeket az új világokat, ha saját magunkkal sem vagyunk képesek megbékélni? Örökös háborúkkal szennyezzük a múló éveket.”

2023. július 21-én pénteken a cserszegtomaji Marcelle Vallon Basilides képzőművész emlékkiállításával kezdődött a MŰSZAK Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia otthonában Cserszegtomajon.

Marcelle Vallon Basilides önarckép

Horváth Péter versmondó a bennünket körülvevő táguló világban az emberek egyre szűkülő életterére hívta fel a figyelmet, melyet a művésznő is több formában megfestett.


Takács Ferdinánd házigazda köszöntötte az idén krisztusi korhoz ért 13. Műszak vendégeit, hiszen a kezdetek kezdetén 20 évig az iskola adott otthont a Szabad Művészet Alkotótábornak, így idén 33 éves a közösség.


„Amikor elkezdtem 1992-ben az Alkotótábor szervezését, akkor azt hittem, hogy ez időre egy galériánk lesz, melyben bemutatkozhatnak a tábor alkotói és alkotásaik egy állandó kiállítással. Ez sajnos nem valósult meg.
Nagyon örülök, hogy Marcelle Vallon Basilides képeiből össze tudtunk válogatni egy képsorozatot, mellyel bemutathatjuk munkásságának egy kis szeletét.”
Dr. Cséby Géza költő, műfordító, irodalomkutató, tiszteletbeli lengyel konzul idézte fel Marcelle Vallon Basilides életét és munkásságát.

1938-ban a francia nyelvű Svájcban született bal kéz nélkül. Ennek ellenére 5 testvérével boldog gyermekkora volt. Ott szerzett keramikus diplomát. 1964-ben új szakmát választ, nevelő lesz és szellemi fogyatékossággal sújtott gyermekekkel foglalkozott. Ott ismerte meg férjét, Basilides Bálint Gézát, kollégáját, akivel 1966-ban összeházasodtak. A fiatal feleség három gyermeket nevelt fel.
1999 óta férjével Cserszegtomajon élt és alkotott. A házukban egy hatalmas műterem, ahol nyaranta Franciaországból, Svájcból és Magyarországból fogadott tanítványokat.  Kezdők jöttek ismerkedni a vízfestékkel és a már elismert festők, akiket érdekelték a házaspár által kifejlesztett új technikák.
Részt vett művésztelepeken, csoportos kiállításokon, többek között a Mednyánszky Társasággal, melynek tagja is volt.
2018-ban 80 évesen a Svájci Nagykövetség által életmű kiállítása nyílt a Balaton Múzeumban.
A művésznő különleges világba vezet el bennünket, a megmérhetetlen, végtelen világába, az emberek a természet által létrehozott világába. Ez a világ egyszerre sejtelmes, elvont, megmagyarázhatatlan, távolságot tartó és vonzó. A képekre talán a legmegfelelőbb szó a belefeledkezés. Távlatok, mélységek és magasságok, fények és árnyak jelennek meg a mindenséget ábrázoló képeken. Házak és emberei a technika világába szorítva azokból táplálkozva magukon hordozzák korunk elidegenedését, mely sok esetben nem életidegenek számunkra. A művész elsősorban a színekkel találta meg az élet igenélését, a természet zöldjébe burkolózó emeletes paneleket rejti alkotása. Marcelle Vallon képeiben a színekből kibontakozó formák a legfontosabbak. A képeken megjelenő ellentmondás harmóniuma szintén jellemző alkotásaira. Például a város tájképeinél, mindig meglepőek, ragyogó színek egy álomvilágba vezetnek, ahol a kövek és a növények harmóniában élnek. Az ihletet a létezőből fejleszti ki az ismeretlen irreális, fantasztikus, de lehetséges világokra. Vajon lehetségesek e ezek az új világok? A művészetben mindenképpen. Talán a valóságban is. Ezen az öreg földgolyón élünk, de vajon mennyire vagyunk képesek befogadni ezeket az új világokat, ha saját magunkkal sem vagyunk képesek megbékélni? Örökös háborúkkal szennyezzük a múló éveket.
Marcelle Ballon megpróbált nekünk segíteni. Persze hogy a segítséget elfogadjuk-e, ez mindenkinek egyéni habitusán, beállítódásán múlik. A művésznő képeinek egy része az absztrakt világba vezet, ezeken a képeken van igazán szerepe a színeknek, formáknak.  Keressük bennünk a megérintés pillanatát, mely magával ragad.
Egy szívroham 2022. október 30-án egy másik dimenzióba emelte Őt. Ezért e posztumusz kiállítás, mely emléket állít a művésznek.

Bardócz L. Csaba dalköltő énekes gitárjátékával időutazásra hívta a vendégeket, mely során a művészetek sokszínűsége által a zenével léphettünk át egy másik világba, oda ahol nyugalom és békesség van.

 

Bara Barnabás / Csíkszerdahely: Marcelle

 Marcelle Vallon Basilides emlékkiállíátsa

 

 

 

Takács-Szencz Lívia alkotása melyet Marcelle festménye ihletet.

 

A piknik nyitónapja finom lecsópartival, baráti beszélgetésekkel késő estig tartott.
E napon elkezdődött az alkotótábor is, mely 5 napon keresztül közel 30 művésszel arra törekedett, hogy alkotásikon keresztül megmutassák milyen törékeny is az ember, a béke és a boldogság. A természet rendjébe folyamatosan beavatkozó emberiség számára tükröt mutatva megláttatni azt, ami  mára az élet részeként természetes, de ha kicsit kívülről, más szemével nézzük ugyanazt a világot esetleg rájövünk, hogy a változást nem kívülről kell várnunk, hanem magunkban kell keresnünk. Ahogyan az óceánok is csak vízcseppekből állnak, úgy igenis számít minden ember tette, döntése, mely kis lépésekkel de képes megváltoztatni a világot.

2023. július 24-én a MŰSZAK következő programja keretében akciófestésre és irodalmi estre került sor. A meghívott irodalmárok (Bardócz L. Csaba, Basilides Bálint, Burucs Szabolcs, Cséby Géza, Horváth Péter, Lángi Péter, Nagy Antal Róbert, Németh István Péter, Sall László, Szálinger Balázs, Tolvéth Zsófia)  műveinek ismertetése mellett, Nagy Antal Róbert költő Isten – kép – más antológiájának bemutatójára került sor. Az est moderátora Dr. Cséby Géza, a verseket előadta Horváth Péter versmondó.
A versek elhangzása közben tubán játszott Jens Christian Clausen, miközben Takács-Szencz Lívia és Horváth Melinda festővászonra vetették a versek és a zene hangulatát, üzenetét. Az este szintén baráti beszélgetésekkel zárult.

Július 26-án elérkezett a MŰSZAK záró kiállítása, ahol a tábor résztvevői és meghívott művészei        ( Ágh Edit / Keszthely, Bagyó Claudine / Cserszegtomaj, Balogh István Péter / Velemér, Bardócz L. Csaba / Keszthely, Basilides Bálint / Cserszegtomaj, Bézsenyi Zsolt / Budapest, Bögös András / Keszthely, Bodnár Imre / Budapest, Burucs Szabolcs / Budapest, Cséby Géza / Keszthely, Diego Castro / Argentína, Domina Zsóka / Nagykanizsa, Horváth Melinda / Ausztria, Bécsújhely, Horváth Péter / Rezi, Illés Major Julianna / Vonyarcvashegy, Jens Christian Clausen / Dánia, Kolumbán Antal Ilonka / Erdéyl, Zetelaka, Krausz Dániel / Budapest, Kubinyin Katalin Sára / Fülöpszállás, Lángi Péter / Keszthely, Lénárd Gábor / Cserszegtomaj, Lichtenwaller Zoltán / Garabonc, Marina Chopej /  Kárpátalja, Mészáros Eszter / Tapolca, Mészáros Réka / Tapolca, Molnár Imola / Rezi, Molnár Zoltán / Baktüttös, Nagy Antal Róbert / Gyenesdiás, Nagy Fruzsina / Keszthely, Nella Lázár – Schilthuis / Cserszegtomaj – Hollandia, Németh István Péter / Tapolca, Novák Mihály / Vajdaság, Szabadka, Rizmajer Róbert / Újhartyán, Sall László / Svédország, Szálinger Balázs / Keszthely,  Szényi Zoltán / Zalaegerszeg, Szilágyi András / Hévíz, Takács Ferdinánd / Cserszegtomaj, Takács-Szencz Lívia / Cserszegtomaj, Tirnován Kata / Pápa, Tirnován Tamás / Pápa, Tolvéth Zsófia / Cserszegtomaj, Váncsai Ildikó / Keszthely) alkotásiból készült kiállítás.
A tárlatot Dr. Cséby Géza vezette, Burucs Szabolcs képzőművész saját szerzeményű gitárjátékával kísérte, a verseket Horváth Péter versmondó közvetítette a vendégek felé.

Burucs Szabolcs képzőművész saját szerzeményeit adta elő.

Takács Ferdinánd megköszönte az Alkotótábor résztvevőinek a csodálatos alkotásokat, a jó hangulatot, a segítőknek az önzetlenségüket, mellyel hozzájárulatk a XIII. MÚSZAK megvalósulásához. Ezt követeőn átadásra kerültek az emléklapok, majd a a  zárókiállíáts megtekintésére került sor.

 

 Bézsenyi Zsolt fotói

Mészáros Eszter: A Fák Ügyvédje

Diego Castro: Tango II.

Bodnár Imre: Városvédők

Bodnár Imre: Városvédők

Diego Castro: Tango I

Bagyó Claudine: Cigány Asszony

Szényi Zoltán: Csend

Bagyó Claudine: Kis-Balaton

Lichtenwaller Zoltán: Memento

Lichtenwaller Zoltán: Vízbe Kapaszkodó Fa

Tirnován Kata: Virágok

Tirnován Kata: Felhők

Mészáros Réka: "Törékeny természetben, törékeny emberiség"

Bogdan Tomashevszkiy

Tirnován Tamás: Törékeny Szentek

Domina Zsóka: Eltűnő Világunk II

Domina Zsóka: Eltűnő Világunk I

Ágh Edit: Odalent

Ágh Edit: Szigliget

Krausz Dániel: Vágod?

 Balogh István Péter: Várakozás

Balogh István Péter: Szieszta

Bara Barnabás: Marcelle

Horváth Meinda: Káosz

Horváth Meilnda: Az utolsó katona

Kolumbán Antal Ilona: Törékeny természet

Váncsai Ildikó: Nap-Polip

Takács-Szencz Lívia

Takács-Szencz Lívia: Lány Zebrával

Takács Ferdinánd

Takács Ferdinánd: Remény

Basilides Bálint: "Nekem a legmegrázóbb ahogyan a tájat elcsúfították" Albert Moravia

Kubinyi Katalin Sára: Daphni

2023-ban a MŰSZAK felhívta a figyelmünket arra, milyen törékenyek is vagyunk mi emberek. Mindig másra vágyunk, mint amink van. Soha nem elégszünk meg az élet egyszerű, de a legnagyobb boldogságot nyújtó természetességével. Kérdezem én, van szebb egy naplementénél vagy egy napfelkelténél?
A művészet ereje ebben rejlik, hogy mindenkiben más ajtókat nyit meg, mely által a lelkünk kibillent bennünket az ész által diktált megszokásainkból.
Köszönet az ott szerzett élményekért.

Készítette: Süliné Elekes Éva