Temetőinkről

Van olyan hely a világban, ahol megszűnik az emberi gyarlóság, ahol leomlanak az önzés falai és megszűnik az esztelen rohanás. Széchenyi István szavaival élve „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.”

A kép vihar után készült, amikor több helyen is ágak, fák zuhantak a sírokra. Felmérést követően, mára már nincsen balesetveszélyes fa a temetőnél.

Cserszegtomaj területén két temető is van, amelyek folyamatos karbantartás és felújítási munkálatok mellett őrzik őseink emlékeit.

A Tomaji temető ravatalozóját a Magyar Falu Program keretében szeretné felújítani önkormányzatunk. Tál Zoltán atyával a helyszín egyeztetése megtörtént. A vázlattervek határidőn belül elkészültek, az engedélyezési tervek folyamatban vannak.

A kerítés építése Csángó Zsuzsanna tervező tervei alapján több ütemben fognak megvalósulni. Első ütemben a temető nyugati határán (Barát utca) lesz „3D” kerítéselemekkel és falazott kapuoszlopokkal a kerítés megépítve. A kivitelezést az önkormányzat dolgozói végzik majd, így a tervek szerint csak az anyagköltség lesz, ami külön terheli a költségvetést. E temetőnél két helyen kell megoldani a vízelvezetést, egyrészt a temető északi oldalán, a kerítés mellett párhuzamosan fog elkészülni egy vízelvezető nyílt árok, amely beleköt a Barát utcában lévő zárt elvezetőrendszerbe.

Másrészt a meglévő használaton kívüli aszfaltos út mellett lefelé futó nyílt árok felújításával történik. Ez a következő munkafolyamatokat tartalmazza: az árok lefedése előregyártott beton fedlapokkal, az árokszél újra zsaluzása betonozással, és egy átjáró felújítása új hídgyűrűvel, valamint a felület kialakítása betonból. Az árok befedésével egy időben a meglévő aszfaltos út helyett egy sétányt tervezünk kialakítani, amin csak gyalogos, és biciklis forgalom tud közlekedni. Emellett a régi sírkövek helyreállítására, a temető mögötti díszhely kialakítására is sor fog kerülni. Jelenleg sok bedőlt sírkő van, a kőből készült talapzatok használhatatlanok, mert besüllyedtek, megrongálódtak. Mivel ezek balesetveszélyesek, egy új helyen tervezzük a régi sírkövek felállítását, több párhuzamos sorban, ezáltal dísze lesz a temetőnek. Az első ilyen hely a templom mögött lesz. A ravatalozó kivitelezésével egyidőben egy szakrális fasort is terveztünk kialakítani, a ravatalozó előtti térben, öblös kialakításban. Az ide illő fákat kerttervezővel egyeztetjük. A kivágott gesztenyefák a tavaszi időszakban kerülnek pótlásra. Ezt megelőzően azonban szükség van egy termőhely feltárásra a Bakonyerdő Zrt bevonásával, ezt követően szakértői javaslatra, Tál Zoltán tiszteletes Úrral egyeztetve kerülnek kiválasztásra a fák típusai. A temető területén kivágott bokrok, sírokon elburjánzott növények helyett, a Bakonyerdő Zrt ad, több a mai időjárási viszonyoknak megfelelő növényre állásfoglalást a telepítésükkel kapcsolatban. Az év végére már nagyrészt megújult környezet fogadja majd a temető látogatóit. A kivágott bokrok és elburjánzott növények alól több régóta elhanyagolt sír került elő, melyek közül pár darab felújításon esett át és folyamatosan megújul a többi is.

A Cserszegi temető karbantartási munkálatai a 2022. év 3. hetén kezdődtek meg. Ez által eltávolításra kerültek a sírok közé benőtt és elburjánzott bokrok, kerítésre felfutott indák, valamint az urnafalra ráhajló tuja ágak is visszanyesésre kerültek, a szétdobált hulladékokat összeszedtük. Még a karbantartás folytatódik, ha az időjárás lehetővé teszi a megvásárolt új területrészen a megmaradt drótkerítés elbontásra kerül, valamint a fenyőfák is visszanyesésre kerülnek, mely most eléri a ravatalozó tetejét. A Kápolna sorra vezető gyalogút földmunkagéppel történő profilozása is tervben van, hogy a gyalogút visszakapja régi funkcióját. Az gyalogútra behajló fák magánterületen helyezkednek el, melyet felszólítást követően az ingatlantulajdonos köteles visszavágni. A ravatalozó tetőszerkezetének-, héjazatának és ereszcsatornájának cseréjére 2021. év végén az árajánlatok beérkeztek. Ha a kivitelezésre fordítandó összeg rendelkezésre áll, úgy a felújítás megkezdhető.

 

A fenti munkálatok, folyamtok, tervek csupán egy szelete annak a tiszteletnek, amellyel őrizhetjük őseink emlékét. Ne feledjük el, hogy néha egy csendes szó, egy szál virág, a segítőkészség többet mond minden szónál, minden tettnél. Tegyünk azért, hogy a fentiek büszkék lehessenek ránk, ha lenéznek a Földre!

A hiteles forrás Cserszegtomaj honlapja, újságja. Kérem onnan tájékozódjon ne a közösségi médiából!!!

Tisztelettel: Elekes István polgármester