„Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.08.29. kedd éjfélig"

KÉSŐ DÉLUTÁNTÓL HEVES ZIVATAROK

 

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása alapján késő délutántól a Dunántúlon, a késő esti óráktól már a középső országrészben, majd hajnaltól az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Az északkeleti országrészt várhatóan kedden délután érhetik el a zivatarok.

Ma este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet.

Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok a fenti kísérőjelenségekkel.

Figyelem! Az időjárási helyzet függvényében ma este, késő este a Dunántúl északnyugati felén piros riasztás kiadása sem kizárt!!!

 

8pygOSpo24V5uPJxRw2UGgnP4OayT7