Bakonyi 100 Emlékkongresszus

Hit nélkül nincsen élet! Bármiben, de valamiben hinni kell. Sem a háborút, sem a hadifogságot hit nélkül nem éltem volna túl.” Dr. Bakonyi Károly

2021. november 4-én 11 szervezet közreműködésével - köztük Cserszegtomaj Nagyközség Önkormányzata – olyan emberre emlékezetünk, akit mint szőlőnemesítő a világ számos pontján ismertek, ő mégis családja, unokái szeretetét tartotta a legnagyobb sikerének.

Dr. Bakonyi Károly 100 éve született, ezen alkalomból leánya Bakonyi Judit kereste fel Cserszegtomaj Önkormányzatát és kérte településünk segítségét e nap méltómódon történő megemlékezéséhez.A keszthelyi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen - mint a kongresszus helyszínén- a felkérésnek eleget téve 96 darabos képcsarnok fogadta a vendégeket, családtagokat, barátokat.

A megemlékezésen településünk képviselő-testületéből részt vett Elekes István polgármester, Kupár-Kovács Fruzsina alpolgármester és Liszkai Erzsébet képviselő. A tiszteletadásmamutfenyő ültetéssel kezdődött a keszthelyi Várkertben. Ezen élőlények legöregebb ismert példányai 3 200 évesek, így e fa és a mellette leleplezésre került emléktábla méltó emléket állít az utókor számára.

A kongresszus előtt a szőlőnemesítő sírjánál róttuk le tiszteletünket a Szent Miklós Temetőben.

Szerencsés ember vagyok, mert a hazai szőlőnemesítők közül talán elsőként én értem meg a fajtáimnak a sikerét. Hiszen egy újfajta létrehozása több mint 20 évet vesz igénybe, és az közel sem biztos, hogy sikeres lesz. A fajta akkor lesz sikeres, ha a gazdák jobban bíznak benne, mint a többi fajtában, és azt el is telepítik. A Cserszegi fűszeres területe már 4000 hektár körül van. Mi ez, ha nem siker.” Dr. Bakonyi Károly szavai voltak ezek, melyekből sugárzik a szerénység, a mások tisztelete. Elismerte a gazdák kitartó munkáját, és tudta, hogy az ő sikerük koronázhatja csak meg fajtáinak sikerét. A keszthelyi egyetemen lévő emlékkongresszuson emberségről, hitről, elhivatottságról, a szőlészetről, borászatról, és a legfontosabbról a családról és az emberi kapcsolatokról is szó esett.

Dr. Hajdú Edit: A bölcs szőlőnemesítő könyvbemutatóján, Dr. Bakonyi Károly életét és munkásságát magába foglaló mű bemutatásra került sor. Ezt követően a Bakonyi-fajták Borversenyének eredményhirdetésére történt. E nap alkalmára rajzverseny is kiírásra került, melyre szép számmal érkeztek be borosüvegekre készült címketervek, rajzok. A díjazottak büszkén vehették át jutalmaikat.

Zárásként, Dr. Bakonyi Károly saját nemesítésű fajtáiból borkóstolóra került sor. Végszóként pedig azt mondhatjuk: egészségére Karcsi bácsi!