XII. Műszak „Szolidaritás, béke”

„Ez a hely ahol most vagyunk, egy kis kulturális kincsnek, egy örökségnek tekinthető, az ukrán kulturális menekítő munkának a része.” Havasi Bálint

2022. július 22-én pénteken délután 18 órától megnyitotta kapuit a XII. Műszak (Művészek Szabad Alkotóközössége) a cserszegtomaji házaspár Takács-Szencz Lívia és Takács Ferdinánd otthonában (Cserszegtomaj, Barát u. 3.). Minden évben a csoport keres egy fontos témát, személyt, akire vagy amire szeretné felhívni az emberek figyelmét. Idén a szomszédunkban történő háború került a középpontba.

Bogdan Tomasevszij / Kijev

 

Takács Ferdinánd - aki már az 1992-től elindult művésztelep vezetője – elmondta, hogy a kárpátaljai és ukrán alkotók képeivel vállalnak együttérzést a háború ellen.  „Én személy szerint azt vallom, hogy senkinek, soha semmilyen okból nincs joga bármilyen fegyverrel mást megtámadnia.”  

Takács Ferdinánd

 

Ivanov Vladimir / LVIV

Eganian Spartak/ Jereván

Bogdan Tomasevszkij / Kijev

Bogdan Tomasevszkij / Kijev

Robert Braginsky / Munkács

Ruben Masinyan / Jereván

Horváth Péter versmondó versekkel készült e napra.

Horváth Péter


Havasi Bálint a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy bár a szomszédunkban háború zajlik - igaz lassan fél éve már - de egyre inkább kezdik megszokni az emberek. Elcsendesedni látszik. A művészek viszont a lelkiismeretünkre hatnak. Kimondják, hogy nincsen rendben körülöttünk a világ. Nem jó irányba megyünk. Ferdinándék felépítették e kiállítást és újra felhozták e témát, ám azzal a céllal, hogy ne a háborúról, hanem hogy a szolidaritásról és a békéről adjanak hírt. Arról, ami meg kellene hogy határozza az életünket. A szolidaritás az összefogásról szól.
A háború kitörésekor az orosz művészek ellen is szankciókat vezettek be, pedig sokan már el is hagyták Oroszországot. Hátrányosan különböztetik meg őket. Ugyanez zajlik a másik oldalon is. Keveset beszélünk a háború olyan vonatkozásiról, melyek nem robbanással és fegyverrel kapcsolatosak és nem vonzzák oda a kamerákat, de zajlanak. Az ukrán kulturális kincsek megsemmisítése, kifosztása most is zajlik. Nagyon sok múzeum hazánkban és Európa szerte nagy erőket próbált kifejteni, hogy ezt a kulturális örökséget megmentsék, digitalizálják. Próbálják menekíteni. Ez a hely ahol most vagyunk, egy kis kulturális kincsnek, egy örökségnek tekinthető, az ukrán kulturális menekítő munkának a része. A bejárat felett található egy mondat: „Nemzetek különbözősége teszi érdekes értékké művészetüket.” Egry József
Különbözőek vagyunk, ha nem vagyunk egyformák még több érték lesz.
Az ukrán nép is a 17. század vége óta küzd a függetlenségéért. Ők is meg akarják őrizni a nyelvüket és országukat, még akkor is ha egyfolytában azt sulykolják, hogy nem is léteztek.
Nagyon reméljük, hogy mielőbb beköszönt a béke.

Georgij Levadszkij / Ungvár

Lena Logvinyec / Kijev

Petricska Tánya / Beregszentmiklós

Bartos József / Beregszentmiklós

Egressy Péter / Ungvár

Oleg Voloszovszkei / Kijev

Marina Chopej / Beregszentmiklós


Mikus Gyula festőművész életéről Mikus Gábor Párhuzamok címmel tartott előadást.

Mikus Gábor


A délután kötetlen beszélgetésekbe folytatódott.

 

 

Készítette: Süliné Elekes Éva