Szent István ünnepe

E nap története, 1000. december 25-én (a 16. század második felétől érvényes gregorián naptár szerint január elsején) kezdődött, amikor Esztergomban Istvánt, Asztrik „Isten kegyelméből" a magyarok királyává koronázták.

 

István szerette volna átadni a koronát fiának, Imre hercegnek, ám ő váratlanul meghalt egy vadászbalesetben. Nem csak a köszvény, a szomorúság és a gyász gyötörte, hanem a súlyos aggodalom is, mivel nem maradt utóda, akire a trónt hagyhatta volna, hogy Krisztus hitén megőrizze az országot. Aggodalma jogos volt, hiszen a nép körében még éltek az ősi vallás és szokások iránti vágyak, a pogány hit nosztalgiája.

Sajnos István már soha többé nem épült fel teljesen. 1038. augusztus 15-én, Mária Mennybemenetelének napján halt meg. Az ünnepnapot I. Szent László tette át augusztus 20-ra, mivel e napon (1083. 08. 20.) nyilvánították szentté Istvánt. László király az államalapító relikviáit a székesfehérvári székesegyház oltárára helyeztette VII. Gergely pápa engedélyével.

Szent István napját egyházi ünnepből Mária Terézia tette nemzeti ünneppé (1771. június 21.), elrendelte rendszeres megünneplését. Hosszú évszázadokon keresztül egyházi, és világi ünnepnappá vált. Szent István tiszteletére épülő egyházi ünnep jelentősége azonban fokozatosan halványulni kezdett, és felváltotta az államalapítást, a független magyar államot jelképező világi esemény. 1945-ben a kormányzat eltörölte az állami ünnepet. Az aratás kiemelt jelentősége miatt az „új kenyér" ünnepének keresztelték el, 1949-ben pedig erre a napra időzítették az 1949. évi XX. törvénycikket vagyis az Alkotmány bevezetését. Ettől kezdve augusztus 20. szinte kizárólagosan az Alkotmány és az új kenyér ünnepe lett, a következő évtől pedig hivatalos ünnep.

Ma azonban újra visszatértünk Szent István alakjához, aki a ma számára is megfontolandó gondolatokat írt a főemberek és a vitézek tiszteletéről: „minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ha békeszerető leszel, királynak és király fiának mondanak, és minden vitéz szeretni fog; ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve, békétlenül kevélykedsz az ispánok és főemberek fölött, a vitézek ereje bizonnyal homályba borítja a királyi méltóságot, és másokra száll királyságod.”

Nemzetünk születésnapja alkalmából 2022.évben is kívánok mindenkinek békét, szeretetet, hitet egy szép jövő reményében! Vigyázzunk egymásra!

Tisztelettel: Elekes István polgármester