II. Adventi Gyertyagyújtás és Mikulás Ünnepség Cserszegtomajon

2022. december 4-én délután Advent második gyertyáját, Elekes István polgármester és Mezei András plébános együtt gyújtották meg, majd megérkezett a várva várt Mikulás Cserszegtomajra.

 

 

Elekes István polgármester köszöntötte a nagymamákat, nagypapákat, anyukákat, apukákat, gyerekeket és mindenkit, akik elfogadták a meghívást e szép közös ünnepre. A reményt szimbolizáló második gyertya meggyújtása előtt elmondta gondolatait, a hit és a remény fontosságáról, melyre ma nagyobb szükségünk van mint valaha.

Mezei András plébános áldást, békességet kívánt a jóakaratú emberek számára, majd elmondta gondolatit az ünneplő közösségnek. Az Advent jelentése virrasztás, várakozás, úrjövet. Elsősorban virrasztás, most különösképpen virrasztunk és várjuk a békét, hogy szűnjön meg ez az értelmetlen békétlenség, ami a szomszédunkban zajlik. Ha belegondolunk, valójában az életünk nem más mint virrasztás. Például mikor megfogan az édesanya méhében a magzat, a család együtt virraszt. Kilenc hónapon keresztül, hogy végre megszülessen az ajándék, ami ingyenes ajándék, az élet ajándéka. Aztán ahogy megszületett a szülők virrasztanak éjjel és nappal. Virrasztanak a gyermekek mellett, hogy egészséges legyen, jól alszik-e, aztán a tanulmányok miatt. Majd virraszt a szülő valójában addig ameddig meg nem hal. Amikor a gyermeke már családot alapítanak, hogy sikeresek, boldogok legyenek. Amikor megöregszik a szülő akkor azért virraszt, hogy a gyermekek mikor fogják meglátogatni, mikor nyitják rá az ajtót, mikor ölelik meg, mikor csókolják meg, ez is egy virrasztás. Virrasztás a fiatalok körében, amikor szerelembe esnek, várnak egymásra, de valójában mindennek a gyümölcse a személyes találkozás, Így vagyunk a családdal, a szerelemmel és nem utolsósorban amire várunk, Karácsonyra készülve a hitünkben kell egy mély találkozásnak megvalósulnia és a várva várt üdvözítő, ő aki békét hoz e földre. Látjuk, hogy békétlenség tombol, de ez sajnos mindig így volt, de mindig voltak hullámok, A békétlenség után az emberek mindig kicsit elgondolkodnak, hogy egyre inkább a békére törekszenek. Ám a békéhez elsősorban egyéni békére van szükség, mely sokszor hiányzik. Sokszor az az ember békétlen, aki önmagával sincs békességben és ezt vetíti ki másokra. Ezért az elsődleges, hogy békét adj szívünknek! Ebből kifolyólag, békét adj családunknak! Békét adj nemzetünknek! És békét adj a világnak! Én ezt a békét kívánom kedves Cserszegtomaji testvéreim, barátok, hogy a szívükben legyen béke, jóság, szerénység, engedelmesség és hálaadás.
Ezt követően közösen gyújtották meg Advent II. gyertyáját.

E napon helyi adventi vásárra is sor került, ahol számos portékából választhattak az ünneplők.

 

A legnagyobb meglepetés a gyermekek részére a Mikulás megérkezése volt. Természetesen előfutár is érkezett, aki megtornásztatta a gyerkőcöket, ő nem volt más a Krampusz és a Bum Bum zenekar. A Mikulás nagyon elfáradt mire hozzánk érkezett, így nem csoda, hogy az apróságoknak kellett még mesélés közben is sokszor felébreszteniük. Vidám, kalandos nap során mindenkit megajándékozott a várva várt Télapó.

2022. december 6-án Mikulás napján Cserszegtomaj bölcsődéseit, óvodásait és iskolásait újra meglátogatta a Mikulás, de e napon már lovak húzták hintóját, mert nagyon elfáradt a hosszú úton. Köszönjük Savanyó Tibornak a Lóbarát Panziótól, hogy segítette a Télapó útját.

Mindenkinek nagyon boldog ünnepeket kívánunk!

 Készítette: Süliné Elekes Éva