II. Kikeleti Túra


„Minden pillanatban milliónyi csoda történik körülöttünk – nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, zümmög a méh, lehullik egy esőcsepp. A csoda mindenütt jelen van. Ha megtanulod megélni, az élet nem más, mint egy mindennapi csoda.”

2024. március 23-án délelőtt 10 órakor indult el a II. Kikeleti Túra, az Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében Cserszegtomajon a COOP bolt elől. A szép időben számos természetbarát túrázó vette fel túracipőjét és vágott neki az 5, 10 és 25 kilométeres túrának.  A túrákat Darázsi Zsolt, Gidó Zsolt és Horváth Zoltán vezették.

 

 

Gidó Zsolt, mint bogarakkal foglalkozó biológus mesélt a löszfalról, melyek a jégkorszak idején hulló porból alakultak ki és ma nagyon termékeny talajjá váltak. Ami fő érdekesség, hogy tele van lyukakkal, amelyeket a vadméhek fészkükként hoztak létre. Most tavasszal amikor rengeteg virág nyílik, ilyenkor végzik a begyűjtést. Magányosan élnek. Telehordják a fészküket mézzel és virágporral és benne fejlődik a lárva. Azonban vannak parazita rovarok, akik belerakják petéjüket a méhfészekbe és vagy a lárvát eszik meg vagy  a mézet.
Megismerkedtünk a tavaszi hériccsel. Láthattunk a tojásából tavaly kikelt zöld gyíkot.

 

Homoki pimpót is láthattunk, melynek apró kis virágai szintén vonzzák a rovarokat.
A homokfutrinka durva ragadozó rovarral is találkoztunk, akinek sarló fogas rágói vannak, nagyon fürge és mindent levadászik ami nála kisebb rovar. Nagyon meleg kedvelő.

Megnéztük a Csókakői sziklákat, az Apalányai barlangot és még megannyi természeti szépséget.

A 25 km-es túra Hat Hőse késő délután ért vissza a Rezi várból.

 

Köszönjük mindenkinek, akik e napon velünk tartva megcsodálták lakóhelyünk természeti kincsei mellett e fantasztikus túrázó közösséget.

 

Írta: Süliné Elekes Éva

Fotók: Elekesné Bácsics Mónika, Süliné Elekes Éva és egy kedves túrázó