Felmerülő kérdések a köznevelési intézményeink fűtésével kapcsolatban

Cserszegtomaj Nagyközség Önkormányzata is megkapta az instrukciókat, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úrtól amit közzé is teszünk.

 

Van pár kérdés ami ezek után felmerül minden polgármesterben, és intézményfenntartóban, de nem mindenki meri ezt megkérdezni.

 

Az a mondat, hogy mindenhol ezek a hőmérsékletek a minimum feltételek, még rendben is van.

- Viszont a magasabb hőmérséklet miatti többletköltséget, miként finanszírozza az Állam, mert ugye az elvont bevételek településünk esetében reálértéken már 250 000 000 Ft.

- Az adott épületen belüli "energiahatékonyság elvének figyelembevétele, a helyiségek és épületrészek külön szabályozásánál", épületrészek közti fűtés beállítása nem lehetséges a mostani állapot szerint, így milyen forrást kapunk a megoldásra, és a helyiségenkénti szabályozásra.

- A sportcsarnok felújításra és korszerűsítésére beadott pályázatunk /2020/, anno nem került elfogadásra, abban volt hőszivattyús rendszer, épület és tető szigetelés, padozat szigetelés, padozat csere, stb... Lesz e ilyen lehetőség a jövőben, vagy itt is az önkormányzatnak kellene a nem létező, elvett forrásaiból tenni bármit is?

- Még rengeteg kérdés lenne, de ezekre már régen választ kellett volna kapni, és nem hagyni az önkormányzati rendszert belefulladni, a kialakult helyzet miatti alulfinanszírozásba.

Röviden a levelet megkaptuk köszönjük, de ezzel nem mentünk sokra.

A település által fenntartott intézmények hőfoka annyi lesz, amit a törvények is előírnak, és amit a józan ész diktál.

Ez az iskolára nem vonatkozik, mert azt az intézményfenntartó kezeli, üzemelteti, viszont ha gond lesz az iskolánál, el fogok járni mint a település polgármestere, bízom benne nem lesz rá szükség.

 

Elekes István polgármester